Husk at vise billeder i denne mail. Eller se nyhedsbrevet i en browser

Indblik: Nyhedsbrev til forældre

Ørestad Gymnasium
Som forældre modtager du vores nyhedsbrev, som vi kalder "Indblik". Her forsøger vi at holde forældre opdateret om, hvad der foregår på skolen, så det er lettere for dig at følge med i dit barns skolegang på gymnasiet.

Har du ikke lyst til at modtage flere nyhedsbreve fra os, kan du framelde dig her. 

Har du spørgsmål eller andet, er du velkommen til at sende os en mail.
 
Du kan se mere om, hvordan vi håndterer personlige oplysninger her på vores hjemmeside.

Med venlig hilsen
Suzette         og      Daniel
Uddannelseschef    Akademisk medarbejder

Et brag af en OD-dag

Onsdag den 6. november var der OD-dag (Operation Dagsværk). Hvert år har Operation Dagsværk stået for at stable et frivillighedsprojekt på benene, hvor elever fra landets ungdomsuddannelser får mulighed for at gøre en sand forskel i en del af verden, hvor der er brug for det. De giver én dag af deres uddannelse, så andre unge kan få muligheden for at få en.
 
På dagsværkdagen slog Ørestad Gymnasiums elever sin egen rekord, da de aldrig før havde haft så mange tilmeldte til dagsværkdagen. I år var 890 elever klar til at støtter Operation Dagsværks projekt, målet var at hjælpe unge med et handicap i Uganda, hvor 90 procent af de unge med handicap ikke gennemfører en uddannelse.  At så mange elever fra gymnasiet arbejdede ud af egen fri vilje viser, at gymnasiet netop nu er i gang med at danne en ny generation af Changemakere. Med denne kurs og dette engagement vil alle skolens elever forhåbentlig arbejde frivilligt på OD-dagen 2020. 
 

Læselyst

På Ørestad Gymnasium har vi løbende Læselyst. Det går ud på, at alle elever og lærere på samme tid på et tidspunkt i løbet af en dag, skal lægge computer og telefoner fra sig og læse i en "rigtig" bog. Eleverne vælger selv deres bog, og de bliver bedt om at tage en bog med hjemmefra eller fra biblioteket. Hvis der skulle være elever, som ikke har en bog, har vi på skolen en bogkasse pr. klasse, som eleverne kan låne fra.
 
Hvorfor så læselyst? Danske børn og unge læser mindre og bruger mere tid på de sociale medier. Læsning har imidlertid stor betydning for unges læsekompetencer og læring, og formålet med læselyst er derfor at få de unge til at få lyst til at læse mere, når de mærker, hvordan det er at fordybe sig i en bog. På den måde kan de også forbedre deres læring i skolen.
 
I de 45 minutter, hvor der er læselyst, er der bomstille på hele skolen. 
 
Eleverne må selv vælge om det skal være en bog om fiskeri eller en god krimi. Det er dog ikke tilladt at læse lektier, når der er læselyst. Næste gang der er læselyst på skolen er på mandag den 18. november.

Idræt er obligatorisk

Idræt c er et obligatorisk fag, og alle elever skal møde omklædt og deltage aktivt i alle timerne, ellers får de fravær. Skulle det uheldige ske, at din søn/datter f.eks forstuver en fod eller brækker et ben, skal man stadig deltage i den teoretiske del af undervisningen. Man kan således ikke blive fritaget fra faget selv om man har fået en skade. Er jeres barn i tvivl, så skal han/hun tale med idrætslæreren, som kan aftale med jeres barn, hvad han/hun kan lave i faget trods en evt. skade.
 
I 1.g er der, som beskrevet andet sted i Indblik, i løbet af året idrætsture. Det betyder, at eleverne skal på en idrætshøjskole, hvor de skal have idræt hele dagen. Disse ture er også obligatoriske, med mindre eleven selvfølgelig er blevet syg.   
 

Idræt foregår nogle gange på en højskole

I 1.g foregår nogle af idrætstimerne på en idrætshøjskole. Turen varer i 3 dage, og vil foregå i ugerne 47, 49 eller 50. Nogle af klasserne skal til Bosei Idrætsefterskole ved Præstø, mens andre skal til idrætshøjskolen i Sønderborg eller Århus. Det vil fremgå af skemaet, hvornår de enkelte klasser skal afsted. Alle rejser med DSB's skolerejser.
 
Turen er naturligvis obligatorisk, og eleverne vil få mere at vide af deres lærere, inden de skal afsted. 
 
Vi oplever desværre, at enkelte elever fravælger at tage med på disse ture. Hvis jeres barn giver udtryk for, ikke at have lyst til at deltage i disse ture, vil vi gerne opfordre jer til at hjælpe dem med at komme afsted. Ud over at få lov til at dyrke en masse idræt, er turene også gode for klassens sociale sammenhold. I er selvfølgelig velkomne til at kontakte os, hvis I har spørgsmål eller brug for anden hjælp.

Hvad er 130 timers puljen?

Da der blev indført en ny reform for gymnasierne i 2017, indførte man samtidig den såkaldte 130 timers pulje. 
 
Puljen er tænkt som en mulighed for, at eleverne enten kan udvikle de talenter, som de besidder, eller kan gøre en ekstra indsats i et fag. Det kan f.eks. være, at en elev har behov for at blive bedre til tysk grammatik eller blive bedre til at skrive dansk. Hvis det er tilfældet, vil lærerne sige til eleven, at vedkommende skal deltage i netop denne særlige tilrettelagte undervisning, som er knyttet til 130-timerspuljen. Men 130-timers puljen kan også være, at en elev deltager i et særligt talentprogram (f.eks. Akadamiet for talentfulde unge eller Cambridge Engelsk), hvor eleverne får et bevis, som betyder, at de kan de søge optagelse på danske og internationale uddannelsesinstitutioner. Eleverne skal dog deltage i flere forskellige aktiviteter i 130-puljen.
 
Eleverne skal deltage i 130-timers puljen. Timerne er således obligatoriske - ellers kan eleven ikke blive student.

3.n på udveksling i Indien

Lige før efterårsferien rejste 3.n til Indien. Eleverne var afsted i 10 dage, og 3 af dagene boede de hos de indiske elever, som vores elever allerede kendte fra deres besøg i Danmark sidste skoleår. 
 
Vores partnerskole er en privat skole, som ligger i forstaden Noida, nær hovedstaden Delhi. Det er dyrt at gå på privatskole i Indien, og vores udvekslingselever kommer fra velhavende hjem. De håndplukkes til udvekslingsprogrammet gennem en ansøgningsproces. Partnerskolen er en engelsksproget skole, så alle taler flydende engelsk.
 
Det er bestemt ikke en ren hyggetur. Der er et tæt pakket fagligt program på turen, og eleverne arbejdede bl.a. med bæredygtig turisme og bysociologi, og de samarbejdede med NGO'ere. 
 
På OEG sætter vi stor pris på vores partnerskolesamarbejder, fordi vores elever, i kulturmødet med jævnaldrende unge fra fjerne egne af verden, får styrket deres viden om verden, deres indlevelsesevne og deres egen selvforståelse. 
 
Der er også en klasse i 1.g, som har mulighed for at tilvælge denne udvekslingsrejse. Det er 1.n.

1.g'erne er begyndt i deres studieretningsklasser

Mandag den 4. november begyndte 1.g'erne i deres nye studieretningsklasse. Vi kunne heldigvis opfylde næsten alle elevernes ønske. Kun 2% af eleverne, kunne ikke få deres ønske opfyldt.

For at give eleverne en god start i deres nye klasser, og for de kunne lære deres klassekammerater at kende, var der hele dagen et introforløb. Det var skolens Elevråd, som havde planlagt introdagen. Vi valgte netop at inddrage Elevrådet, da det oftest er eleverne, der ved, hvad der er behov for, at for at få de sociale relationer i en klasse til at fungere. De byggede forløbet på deres egne erfaringer og bidrog på den måde med at give eleverne en god start.

Kan man skifte studieretningsklasse?

Vi har en særlig procedure for at kunne skifte klasse, når man først er placeret i de nye studieretningsklasser. Dette kan I læse om i Elevhåndbogen (se nederst i oversigten, hvor I kan finde "Procedure ved klasseskift i 1.g).
Frameld dig dette nyhedsbrev