Husk at vise billeder i denne mail. Eller se nyhedsbrevet i en browser

Orientering til forældre

Ørestad Gymnasium
Kære alle OEG-forældre
 
Vi har haft en hektisk fredag på Ørestad Gymnasium, som I muligvis har fulgt med i i medierne. 
Torsdag havde undervisningsminister Merete Riisager inviteret sig selv på besøg på skolen sammen med sognepræst og debattør Kathrine Lilleør, fordi hun ønskede at diskutere demokratisk dannelse med elever og lærere. Imidlertid udviklede besøget sig ikke, som jeg og skolen havde forventet, fordi flere hundrede elever stod op langs trappen og balkonerne og valgte at råbe og buhe af ministeren på vej hen til det undervisningslokale, hvor ministeren skulle have deltaget i en time om digital dannelse og fake news. Mine og den øvrige ledelses forsøg på at dæmpe eleverne og få dem tilbage til undervisningen lykkes ikke, og der var således så meget larm og uro, at ministeren valgte at afbryde besøget i undervisningen og forlade lokalet og derefter skolen. Der er forlydender om, at nogle elever har kastet med mønter og råbt ukvemsord efter ministeren. Det er vi i færd med at undersøge nærmere, og hvis det virkelig skulle være rigtigt, så er det ikke alene uanstændigt og pinligt, og det tager jeg naturligvis kraftigt afstand fra.
 
Jeg har efterfølgende skrevet til både ministeren og Lilleør og undskyldt på skolens vegne. Jeg har beklaget, at eleverne valgte at agere på denne måde. Det er ikke i orden, og vi er dybt skuffede over det. Det er vigtigt, at eleverne har ret til og mulighed for at ytre sig kritisk overfor gæstende politikere og debattører, og det er en væsentlig del af den demokratiske dannelse, som OEG vægter højt. Vi var i ledelsen slet ikke forberedt på, at denne situation kunne opstå; vi havde forberedt os på mange scenarier, men jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig dette. Normalt har vi et godt og velfungerende elevdemokrati på Ørestad Gymnasium med et stærkt elevråd og mange aktive elevudvalg. Elevrådet var også meget overrasket over besøgets udvikling, og umiddelbart efter besluttede elevrådsformændene at besøge alle klasser allerede torsdag i 4. modul for at tale med deres medstuderende om, hvordan man har en god demokratisk dialog også med folk, man er uenige med,
 
I morges udsatte jeg 2.g'ernes terminsprøve i engelsk i Salen med 10 minutter for at tale med eleverne om demokratisk dannelse og respekt for andres synspunkter. Efterfølgende var jeg sammen med elevrådsformanden rundt i 1.g-klasserne og tale med eleverne om det samme og om, at man gerne må demonstrere sin utilfredshed, men at det skal foregå sobert og med saglige argumenter. Arbejdet slutter ikke her, men fortsætter i den daglige undervisning med at lære vores elever at argumentere for deres holdninger og vise dem i deres handlinger.
 
God weekend
 
Med venlig hilsen
Jonas Lindelof
Rektor
Frameld dig dette nyhedsbrev